Duurzaamheid

Rookproces

Zuidvenne’s eigen ontwikkelde rookkasten zorgen voor een revolutionair laag CO2 uitstoot, zo verbruiken de warmrookkasten slechts 1.2 kg hout en de koudrookkasten 200 gram! Het unieke overdruksysteem in de rookkamer verbruikt net zoveel energie als een gloeilamp van 60 watt. Beter voor milieu en natuur!

Zeezout

Onze zoutwinner in Bretagne oogst zijn zeezout handmatig met respect voor de natuur, droging van dit zeezout gebeurd op geheel natuurlijke wijze, d.m.v. lucht en zon!

Duurzaam vervoer

Het vervoer van Bretagne (FR) naar Nederland wordt verzorgd door de Tres Hombres of Nordlyss, een initiatief van Fairtransport. De enige vrachtzeilschepen ter wereld!

Samenwerking

Door samen en bewust met selectieve partijen zaken te doen, worden lokale economieën en bedrijven gestimuleerd en wordt hiermee bijgedragen aan onze samenleving als geheel! Voor de Zutphense onderneming is de betrokkenheid hierin van essentieel belang!

Keurmerken

Zalm

Zuidvenne trekt hun (kweek) Zalm van de Faröer eilanden vandaan, deze golfstroom om de Faröer zorgt ervoor dat de zalmen gedwongen worden om te zwemmen, hierdoor is de structuur van de vis anders en dient er geen antibioticum toegepast te worden. Tevens worden de visponden regelmatig verplaatst en dankzij de golfstroom vindt er een minimale bodemimpact plaats, en herstelt deze snel! Alle zalmen zijn voorzien van het ASC keurmerk.

Makreel

De makreel welk Zuidvenne rookt wordt gevangen in de Noordelijke Atlantische oceaan bij Noorwegen. Deze is voorzien van het MSC keurmerk. Dit keurmerk schrijft visquota’s voor, voorkomt overbevissing, bijvangsten worden beperkt, registraties zorgen er voor dat de visstand gezond blijft en dit het ecosysteem ten goede komt! Slechts 10% van de wereldwijde visvangs draagt dit keurmerk.

Paling

Eel Stewardship Fund zet zich actief in voor het welzijn van de aal, dit wordt bereikt door het vangen van glasaal en deze naar de kwekerijen te brengen waarna ze opgroeien tot pootaal. In de kwekerijen overleeft meer glasaal als in de natuur! Hierna wordt een percentage van de pootaal uitgezet, terug de natuur in! Dit traject helpt de palingstand te bevorderen! Deze stichting zet zich eveneens in om de trek van de aal te vergemakkelijken door passages aan te brengen bij dijken,sluizen,gemalen etc.
Ambachtelijke rokerij Zuidvenne is aangesloten bij deze stichting om financieel bij te dragen aan het welzijn van deze bijzondere vis. Met de gelden van deze stichting kunnen de projecten gefinancierd worden! Door bewust te kiezen waar u koopt, draagt u uw steentje bij om de palingstand te bevorderen!

Duurzaamheid

Rookproces

Zuidvenne’s zelf ontwikkelde rookkasten zorgen voor een revolutionair lage CO2 uitstoot. Zo verbruiken de warm rookkasten slechts 2.4 kg hout en de koud rookkasten 800 gram. Het unieke overdruksysteem in de rookkamer verbruikt net zoveel energie als een gloeilamp van 60 watt. Beter voor milieu en natuur.Zeezout

Onze zoutwinner in Bretagne oogst zijn zeezout handmatig met respect voor de natuur. Droging van dit zeezout gebeurd op geheel natuurlijke wijze, d.m.v. lucht en zon.

Duurzaam vervoer

Het vervoer van Bretagne (FR) naar Nederland wordt van tijd tot tijd verzorgd door de Tres Hombres of Nordlyss, een initiatief van Fairtransport. De enige vrachtzeilschepen ter wereld!

Samenwerking

Door samen en bewust met selectieve partijen zaken te doen, worden lokale economieën gestimuleerd en wordt hiermee bijgedragen aan onze samenwerking als geheel. Voor de Zutphense onderneming is de betrokkenheid hierin van belang!

Keurmerken

Zalm

Zuidvenne betrekt zijn (kweek) Zalm van de Faeröer eilanden. De golfstroom om de Faeröer zorgt ervoor dat de zalmen meer moeten zwemmen, ook wordt er gevist op blauwe wijting en wordt deze in het voer verwerkt. Onze leverancier is bezig om een natuurlijk habitat in de visponden te creëren voor de Lompvis, welke zich voedt van de luizen op de zalm.

Dit alles zorgt voor een kwalitatief topproduct wat terug te herkennen is in de structuur, en herkenbare rode kleur van de vis.
Zuidvenne is de eerste rokerij van Nederland welke deze zalm rookt, en stimuleert door de afname bij de leverancier van de Faeröer eilanden, de hoge kwaliteit en natuurlijk habitat voor onze zalmen! Alle zalmen dragen het ASC keurmerk.

Paling

Eel Stewardship Fund zet zich actief in voor het welzijn van de aal. Dit wordt bereikt door het vangen van glasaal en die naar de kwekerijen te brengen waarna ze opgroeien tot pootaal. In de kwekerijen overleeft meer glasaal dan in de natuur. Hierna wordt een percentage van de pootaal uitgezet, terug de natuur in. Dit traject helpt de palingstand te bevorderen. Deze stichting zet zich eveneens in om de trek van de aal te vergemakkelijken door passages aan te brengen bij dijken,sluizen,gemalen etc.

Ambachtelijke Rokerij Zuidvenne is aangesloten bij deze stichting om financieel bij te dragen aan het welzijn van deze bijzondere vis. Met de gelden van deze stichting kunnen de projecten gefinancierd worden. Door bewust te kiezen waar u koopt, draagt u uw steentje bij om de palingstand te bevorderen!

Makreel

De makreel die Zuidvenne rookt wordt gevangen in de Noordelijke Atlantische Oceaan. Deze is voorzien van het MSC keurmerk. Dit keurmerk schrijft visquota voor en voorkomt overbevissing, bijvangsten worden beperkt, registraties zorgen er voor dat de visstand gezond blijft en dit het ecosysteem ten goede komt! Slechts 10% van de wereldwijde visvangst draagt dit keurmerk.

Voor diervriendelijkheid kijkt Zuidvenne ook naar innovaties, de makrelen zijn dan ook geselecteerd op leverancier welke de makrelen met een vacuumpijp aan boord zuigt. Hierdoor hebben de makrelen minder stress en wordt voorkomen dat 10% van de makrelen niet verloren gaat (door de druk van de gevangen makreel in het net) en niet voor consumptie geschikt is. Onze leverancier gaat voor 100% consumptie.